Voetenacademie

Opleiding Medisch PedicureOpleiding Medisch Pedicure

Als pedicure zorg je ervoor dat mensen heerlijk kunnen blijven lopen! Met een gericht behandelplan zorg je ervoor dat teennagels professioneel geknipt worden, de nagelplaat dunner gemaakt wordt en dat eelt en likdoorns verwijderd worden.  Ook geef je adviezen over schoeisel en verzorging van de voeten.

Een medisch pedicure behandelt ook risicovoeten. Dit zijn voeten van mensen met diabetes, reuma, oncologie, sporters en kinderen. De medische pedicure behandeling van voeten met diabetes wordt nu al grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. De verwachting is dat deze groep toe gaat nemen en dat de vergoeding ook buiten de diabetes uitgebreid zal worden.

Daarnaast kan je als medisch pedicure specialistische technieken toepassen. Hierbij plaats je een nagelbeugel, maak je ortheses, leg je drukplekken vrij en kan je nagels repareren.
De opleiding

De opleiding Medisch Pedicure start je na het behalen van je diploma Basis Pedicure. We leiden op tot een Branchediploma Medisch Pedicure. Het niveau van de opleiding staat ongeveer gelijk aan een MBO niveau 4. De ervaring leert dat je, met de juiste motivatie en doorzettingsvermogen, de opleiding goed kunt volgen.

De medisch pedicure richt zich op complexere, (potentiële) risicovoeten en specialistische technieken. De oplossingsgerichtheid en zorgvuldigheid van de pedicure wordt nog meer aangesproken. Ook heb je een multidisciplinaire functie in de voetzorg.

Na de opleiding

De vraag naar goede en professionele voetzorg blijft toenemen. Als medisch pedicure kan je als zelfstandig ondernemer starten, maar ook in een team gaan werken. Door samen met andere pedicures, podotherapeuten of in een zorginstelling te werken ben jij onderdeel van het team dat mensen op de been houdt!

Tijdens onze opleiding werken we met kleine groepen (5 studenten), daarnaast besteden we ruim de helft van de opleidingstijd aan praktijkuren. Hierdoor heb je voldoende praktijkervaring opgedaan om met een zeker gevoel als medisch pedicure aan de slag te gaan.


Opbouw van de opleiding

Per groep zijn er maximaal 5 studenten (en minimaal 3).
De opleiding duurt 8 maanden. Er wordt wekelijks een lesdag gepland (9.00 – 17.00). Op deze dag wordt een combinatie gemaakt van theorie- en praktijklessen. Voor de praktijklessen worden modellen geregeld door de opleiding.

De opleiding bestaat uit 3 modules. Module 1 en 2 bestaan uit theorie- en praktijklessen. De theorie wordt deels klassikaal behandeld, maar er wordt ook verwacht dat je hier thuis aan werkt. Zo kunnen we de theorie snel in de praktijk brengen.

Risicovoet

Diabetes, reuma, overige risicovoet, oncologische voet, kindervoet en sporters.
Er zijn 3 afsluitende examens voor de theoriemodules, 1 praktijkexamen en een portfolio voor de risicovoet.

Specialistische technieken

Nagelregulatie (nagelbeugels), anti-druktechniek, orthesiologie, nagelreparaties.
Voor deze module wordt er 1 theorie-examen en 1 praktijkexamen afgelegd.

Ondernemersvaardigheden

Door het maken van een portfolio en ondernemersplan ben je klaar als startend ondernemer. Het portfolio wordt met een mondeling examen getoetst.
Tijdens de opleiding Basis Pedicure is Ondernemersvaardigheden niveau 3 afgerond, nu vul je deze aan tot niveau 4.


JvdK0928
JvdK1127Studiebelasting

Naast de wekelijkse lesdag zal ook voorbereidend werk voor de volgende lesdag gedaan moeten worden. Iedereen werkt natuurlijk op eigen tempo, maar hou rekening met wekelijks 8 uur studiebelasting naast de lesdag.
De opleiding tot Medisch Pedicure duurt 8 maanden en bestaat uit 30 lesdagen (9.00-17.00). De verhouding theorie-praktijk zal afhangen van het onderwerp, maar er zal zo’n 60% aan theorie en 40% aan praktijk besteed worden op de lesdagen.

Examens

TCI neemt de examens af. In totaal zijn er 4 theorie-examens, 2 praktijkexamens en de portfolio’s worden met een mondeling examen getoetst (zie Opbouw van de opleiding). Natuurlijk zetten we ons in om jou zo goed mogelijk klaar te stomen voor de examens. Mocht je een examen niet halen, dan kijken we waar jij extra aan moet werken en bieden we je 2 uur extra examentraining. Het examen moet natuurlijk wel opnieuw aangevraagd en gedaan worden.

Vrijstellingen voor examens op basis van eerder behaalde diploma’s of certificaten kunnen door de examencommissies van TCI worden beoordeeld of vergelijkbaarheid en geldigheid.


Kosten

De kosten van de volledige opleiding tot medisch pedicure zijn €2600,00.
Dit is inclusief gebruik van een boekenpakket, alle materialen, instrumenten en motoren tijdens de praktijklessen.

De opleidingskosten zijn exclusief het examengeld van TCI. De totale examenkosten zijn €1022,00 (onder voorbehoud van prijswijzigingen TCI).
Als je Ondernemersvaardigheden niveau 3 nog niet gedaan hebt, dan begeleiden we je hierbij. De extra kosten zijn €300,00.

Het is ook mogelijk om losse modules te volgen voor Risicovoet en Specialistische technieken.
De losse module Risicovoet duurt 16 lessen, kosten hiervan zijn €1375,00 (inclusief BTW, lesstof, materialen).
De losse module Specialistische technieken duurt 14 lessen, kosten hiervan zijn €1375,00 (inclusief BTW, lesstof, materialen).

Natuurlijk is het fijn om thuis te kunnen oefenen. Op de opleiding wordt de mogelijkheid gegeven om een basis aan instrumenten en materialen aan te schaffen. Wij kunnen je adviseren en helpen om de juiste materialen aan te schaffen.

Wanneer en waar?

Oktober 2024 starten we met de opleiding medisch pedicure. Alle praktijk- en theorielessen worden gegeven op De Hoefsmid 13B in Heiloo.
Wil je de opleiding in modules volgen? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden.

Wil je eens kijken hoe het op de opleiding is? Je bent op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 van harte welkom om eens binnen te lopen. Of je maakt natuurlijk vrijblijvend een afspraak op een ander moment.


Download het inschrijfformulierDownload de studiegids

Opleidingen tot basis en medisch pedicure.
Daarnaast organiseren wij bijscholingen in de voetengezondheidszorg.

Contact

Keurmerken