Voetenacademie

Opleiding basis pedicure



Opleiding Basis Pedicure

Als pedicure zorg je ervoor dat mensen heerlijk kunnen blijven lopen! Met een gericht behandelplan zorg je ervoor dat teennagels professioneel geknipt worden, de nagelplaat dunner gemaakt wordt en dat eelt en likdoorns verwijderd worden. Daarnaast geef je adviezen over schoeisel en verzorging van de voeten.

Na de opleiding

De vraag naar goede en professionele voetzorg blijft toenemen. Als pedicure kan je als zelfstandig ondernemer starten, maar ook in een team gaan werken. Door samen met andere pedicures, podotherapeuten of in een zorginstelling te werken ben jij onderdeel van het team dat mensen op de been houdt! Dit kan al als basis-pedicure, maar nog meer als medisch pedicure. Hiervoor kan je na deze opleiding nog verder leren.

Tijdens onze opleiding werken we met kleine groepen (5 studenten), daarnaast besteden we ruim de helft van de opleidingstijd aan praktijkuren. Hierdoor ben jij na de opleiding helemaal klaar om zelfstandig te starten als basis pedicure.




De opleiding

Voor wie?

Voor deze opleiding is geen vooropleiding vereist. We leiden op tot een Branchediploma Pedicure. Het niveau van de opleiding staat ongeveer gelijk aan een MBO niveau 3. De ervaring leert dat je, met de juiste motivatie en doorzettingsvermogen, de opleiding goed kunt volgen.

De beroepshouding van een pedicure is dienstverlenend, oplossingsgericht, kwaliteitsbewust en ondernemend.

Opbouw van de opleiding

Per groep zijn er maximaal 5 studenten (en minimaal 3).
De opleiding duurt een jaar. Er wordt wekelijks een lesdag gepland (9.00 – 17.00). Op deze dag wordt een combinatie gemaakt van theorie- en praktijklessen. Voor de praktijklessen worden modellen geregeld door de opleiding.



De opleiding bestaat uit 3 onderdelen:

Theorie

De theorie wordt deels klassikaal behandeld, maar er wordt ook verwacht dat je hier thuis aan werkt. Zo kunnen we de theorie snel in de praktijk brengen. Het theorie-deel omvat:

  • Algemene anatomie en fysiologie
    De opbouw van het gehele lichaam (cellen, weefsels) en de werking van het lichaam (ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, zenuwstelsel, huid)
  • Specifieke anatomie, fysiologie en pathologie
    De bouw en werking van het lichaam wat voor de pedicure belangrijk is: spierstelsel, skelet en de werking hiervan. Maar ook wat er mis kan gaan in het lichaam in de huid, nagels, zenuwen en bloedvaten)
  • Theorie van de praktijk: richtlijnen hygiëne en arbo, instrumentenkennis
    Hoe werk je goed in de praktijk volgens de geldende richtlijnen? En welke producten en instrumenten gebruik je (en hoe)?

Praktijk

  • Behandelplan opstellen en uitvoeren: behandeling van nagel, nagelomgeving, eelt en likdoorns.
    Tijdens een pedicurebehandeling zorg je voor het juist knippen en dunner maken van de nagel. Je verwijdert eelt, likdoorns en kloven. Bij het maken van een behandelplan kijk je goed welke behandeling de voeten nodig hebben, zorg je voor een logische behandelvolgorde en het gebruiken van de juiste materialen.
  • Blauwdrukken maken en beoordelen
    Een blauwdruk is een inktafdruk van de voeten, waarop drukplekken beoordeeld kunnen worden. Zo zie je waar problemen (kunnen) ontstaan.

Naast de praktijklessen op de opleiding wordt er 3 dagen stage gelopen in de praktijk. Je maakt hierbij zelf de keuze waar je dit doet, maar wij stellen de podotherapiepraktijk beschikbaar voor de stage.

Ondernemersvaardigheden

Door het maken van een portfolio en ondernemersplan ben je klaar als startend ondernemer.




Studiebelasting

Naast de wekelijkse lesdag zal ook voorbereidend werk voor de volgende lesdag gedaan moeten worden. Iedereen werkt natuurlijk op eigen tempo, maar hou rekening met wekelijks 8 uur studiebelasting naast de lesdag.
De opleiding tot Basis Pedicure duurt een jaar en bestaat uit 43 lesdagen (9.00-17.00). Tijdens deze dagen wordt 1 dagdeel gebruikt voor theorieles en 1 dagdeel voor praktijkles. In deze dagen zijn ook 3 dagen (van 8 uur) voor stage gereserveerd.

Examens

TCI neemt de examens af. Ieder theorieblok wordt met een theorie-examen afgesloten (in totaal 3 stuks). Aan het einde van de opleiding wordt de praktijk getoetst met een praktijkexamen en het portfolio met een mondeling examen. Je hebt in totaal dan 5 examens.
Natuurlijk zetten we ons in om jou zo goed mogelijk klaar te stomen voor de examens. Mocht je een examen niet halen, dan kijken we waar jij extra aan moet werken en bieden we je 2 uur extra examentraining. Het examen moet natuurlijk wel opnieuw aangevraagd en gedaan worden.

Vrijstellingen voor examens op basis van eerder behaalde diploma’s of certificaten kunnen door de examencommissies van TCI worden beoordeeld op vergelijkbaarheid en geldigheid.



Kosten

De kosten van de volledige opleiding tot basis pedicure zijn €3750,00.
Dit is inclusief gebruik van een boekenpakket, alle materialen, instrumenten en motoren tijdens de praktijklessen.

De opleidingskosten zijn exclusief het examengeld van TCI. De kosten van alle 5 de examens zijn €653,00 (onder voorbehoud van prijswijzigingen TCI).

Natuurlijk is het fijn om thuis te kunnen oefenen. Op de opleiding wordt de mogelijkheid gegeven om een basis-instrumentenset aan te schaffen. Wij kunnen je adviseren en helpen om de juiste materialen aan te schaffen.

Wanneer en waar?

Donderdag 11 januari 2024 zijn we gestart met een nieuwe groep. De eerstvolgende mogelijk om te starten is woensdag 15 mei 2024 (mits 4 aanmeldingen). Dus als je interesse hebt: laat het ons weten!
Alle praktijk- en theorielessen worden gegeven op De Hoefsmid 13B in Heiloo.

Wil je eens kijken hoe het op de opleiding is? Je bent op donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 van harte welkom om eens binnen te lopen. Of je maakt natuurlijk vrijblijvend een afspraak op een ander moment.


Download het inschrijfformulier


Opleidingen tot basis en medisch pedicure.
Daarnaast organiseren wij bijscholingen in de voetengezondheidszorg.

Contact

Keurmerken